٢۵ آذر، سالروز درگذشت نصرالله زرین پنجه و پرویز منصوری

 

 

نصرالله زرین پنجه، نوازنده سرشناس تار و آهنگساز بود. وی در سال ۱۲۸۵ در تهران به دنیا آمد. در ۱۳ سالگی نزد ربیع خان برادر درویش‌خان به نواختن تار
مشغول شد و سپس به خدمت موزیک نظام درآمد.
مدتی نزد مرتضی نی‌داوود و یحیی زرپنجه و علی اکبر شهنازی تعلیم گرفت تا این که با موسی معروفی آشنا شد و ردیفی را که او روایت کرده بود، نواخت. در سال ۱۳۲۰ که علی نقی وزیری به هنرستان موسیقی بازگشت، دوباره نزد حسین سنجری به آموختن تار مشغول شد و در اثر تشویق روح‌الله خالقی از وزارت دارایی به وزارت فرهنگ منتقل شد.

وی ضمن تدریس در هنرستان موسیقی ملی در تدوین کتاب‌های مقدماتی تار و سه تار نقش ارزنده‌ای ایفا کرد. زرین‌پنجه سال‌ها با رادیو همکاری داشت و رهبر ارکستر سازهای ایرانی رادیو بود و قطعه های بسیاری ساخت که اجرا شد. همچنین اتود ها و تمرین‌های او برای تار در کتاب سوم تار و سه‌تار هنرستان به کوشش حسین علیزاده به چاپ رسیده‌اند.

پرویز منصوری مدرس موسیقی، مترجم و مولف بود. وی در اسفند ١٣٠٣ در همدان متولد شد. ویولن را نزد استاد موسی خان نی داوود و روبیک گریگوریان فرا گرفت. او دوره ی آموزش آهنگسازی را با حسین ناصحی پشت سر گذاشت و بدون کنکور وارد رشته آهنگسازی شد.
در سال ١٣۴١ به اتریش رفت و در آکادمی موسیقی و هنرهای نمایشی در رشته آهنگسازی زیر نظر هانس یلینگ به تحصیل پرداخت.
در سال ١٣۴٩ پس از اتمام تحصیل به ایران بازگشت و مشغول تدریس در هنرستان های موسیقی، دانشگاه و تلویزیون شد.

منصوری چه در ترجمه و چه تالیف آثار موسیقایی از اولین و جدی ترین مؤلفان این رشته به زبان فارسی بوده است. تنوع موضوع درآثار او نیز قابل توجه است و محدود به یک حوزه خاص نمی شود: از تئوری موسیقی تا هارمونی تحلیلی، از ارکستراسیون ریشارد اشتراوس تا کاوشی در قلمرو موسیقی ایرانی، و… به ویژه دو کتاب عالی او که به چاپ های متعدد رسیده اند: «چگونه خوب بشنویم» و «چگونه از موسیقی لذت ببریم».

شناخته ‌شده‌ ترین اثر منصوری، “تئوری بنیادی موسیقی” است که تا به امروز نزدیک به ۴٠ بار تجدید چاپ شده است و در سال ٧١ هم به عنوان کتاب سال موسیقی برگزیده شد. پرویز منصوری در ٢۵ آذر سال ١٣٩٠ در اتریش درگذشت.

source: deconik|wikipedia|hamshahrionline

ویکتور بورگه، شاهزاده کمدی دانمارک

 

#ویکتور_بورگه کمدین، پیانیست و رهبر ارکستر مشهور دانمارکی بود. بورگه در شهر کپنهاگ و در خانواده ای متولد شد که پدر و مادرش هر دو موسیقی دان بودند. او نواختن پیانو را در سن ۲ سالگی آغاز کرد و وقتی که تنها ۸ سال سن داشت، اولین رسیتال پیانویش را ارائه داد.

بورگه در سال ۱۹۱۸ جایزه‌ای به عنوان کمک هزینه کامل تحصیل در آکادمی رویال دانمارک دریافت کرد و نزد اساتیدی مانند فردریک لماند (شاگرد #فرانتس_لیست ) و اگون پیتری (شاگرد بوسونی) به فراگیری پیانو پرداخت.

اولین کنسرت بزرگ وی در سال ۱۹۲۶ در تالار موسیقی دانمارک برگزار شد. چند سال بعد تورهای گسترده‌ای در اروپا برگزار کرد. پس از سالها فعالیت در زمینه موسیقی کلاسیک، او به استند آپ کمدی و استفاده از طنز و شوخی در اجراهایش روی آورد.

با اوج‌گیری فعالیت نازی‌ها به زبان طنز شروع به انتقاد از آن‌ها نمود و با اشغال دانمارک به سوئد و سپس فنلاند فرار کرد. نهایتاً در سال ۱۹۴۰ و تنها با مبلغ ۲۰ دلار به امریکا مهاجرت کرد!

خیلی زود برنامه های رادیویی و تلویزیونی او در سراسر آمریکا و اروپا مورد استقبال گسترده قرار گرفت و به او عنوان شاهزادهٔ طنز دانمارک داده شد. ویکتور بورگه سرانجام پس از سال‌ها فعالیت هنری در ۲۳ دسامبر ۲۰۰۰ درگذشت.

 Source: Wikipedia
ویدیو ها در کانال تلگرام پارت

بهترین های بیتلز

 

بیتلز گروه موسیقی #راک / #پاپ انگلیسی، از ابتدای فعالیت تا به امروز همواره یکی از موفق ترین و بزرگ ترین گروه های موسیقی جهان بوده است، به طوری که همچنان “بیتلز” در رتبه نخست پر فروش ترین گروه های موسیقی جهان با فروشی بیش از ششصد میلیون دلار قرار دارد!

در ادامه پنج ترانه از ماندگارترین آثار بیتلز را می شنویم

Yesterday 

Something

Girl

Hey Jude!

Let It Be

 

 

موسیقی فیلم درخششِ ابدیِ یک ذهنِ پاک

 

“درخششِ ابدیِ یک ذهنِ پاک” فیلمی به کارگردانی “میشل گوندری” است که در همان ابتدای اکرانش نظر منتقدان و مخاطبان سینما را به خود جلب کرد و به عنوان یکی از بهترین فیلم های سال ۲۰۰۴ برگزیده شد.
این فیلم داستان زوجی است که به صورت آگاهانه تصمیم میگیرند به کلینیکی مراجعه کنند و خاطرات مشترکشان را برای همیشه از ذهنشان پاک کنند.
موسیقی این فیلم توسط آهنگساز و خواننده آمریکایی، #جان_براین ساخته شده که فیلم هایی مانند
Magnolia -Punch Drunk Love- Christopher Robin- Lady Bird

و …را در کارنامه خود دارد.
جان براین در مجموع ۵۶ دقیقه موسیقی برای این فیلم ساخته است و البته از موسیقی گروه هایی مانند “ویلوز” ، “بِک” و “دان نلسون” و چند موسیقی هندی که برای قسمت های خاصی از فیلم مناسب بوده اند نیز استفاده کرده است.
موسیقی به خوبی با فضای فیلم که روایتی غیر خطی، تخیلی و گاها نئوسورئالیستی دارد هماهنگ بوده و به خوبی حس اندوه و درد از دست دادن دلبستگی ها و عشق و فراموشی را توصیف می کند. موسیقی متن فیلم درخشش ابدی یک ذهن پاک نامزد جایزه #گرمی بهترین موسیقی فیلم در سال ۲۰۰۴ نیز شد.

“ترجمه شده توسط آموزشگاه موسیقی پارت”

Source: Wikipedia

دانلود موسیقی این فیلم در کانال تلگرام پارت 

تاریخچه اپرا، قسمت آخر

“اپرای قرن بیستم و معاصر”

نقش و تاثیر سیاست بر هنر در قرن بیستم بسیار پر رنگ تر از قبل بود. میتوان تاثیر سیاست بر موسیقی را در اپرای #لیدی_مکبث از متسنسک اثر #دمیتری_شستاکویچ دید. در اولین اجرای این اپرا، استالین نیز به تماشای آن نشسته بود، از آن زمان بود که همه‌ی نگاه‌های سیاسی متوجه‌ی این آهنگساز بزرگ روس شد. از آن شب، و با چاپ مقاله‌هایی در روزنامه‌های رسمی شوروی و پس از اعلام لغو مجوز در روزنامه « پراودا»، نمایش این اپرا ممنوع شد و آهنگساز به عنوان دشمن مردم شناخته شد!

در سال ١٩۴١ در انگلستان، اپرای #پیتر_گریمز اثر #بنجامین_بریتن خلق شد که یکی دیگر از مهم ترین آثار قرن بیستم و با درونمایه ای سیاسی است، اپرایی که در اولین اجرای خود بسیار مورد استقبال قرار گرفت و به اندازه لا بوهم و مادام باترفلای نیز فروش داشت! این اپرا درباره مرد ماهیگیری است که به اشتباه مورد بازجویی به دلیل مرگ شاگردش قرار گرفته و از سوی جامعه طرد می شود.

در سال ١٩٨٧ و در اپرای #نیکسون_در_چین اثر #جان_آدامز در هم آمیختگی سیاست و هنر به اوج خود رسید. این اثر که نخستین اپرای جان آدامز بود ملهم از سفر رئیس‌جمهور آمریکا ریچارد نیکسون به چین در سال ۱۹۷۲ است. در ابتدا رویکرد منتقدین به این اپرا با تردید همراه بود ولی در گذر زمان به عنوان یکی از مهمترین اپراهای آمریکایی شناخته شد.

برخی از اپراهای مهم قرن بیستم عبارتند از:
“جنگ و صلح” اثر #سرگئی_پراکفیف “قلعه ی دوکِ ریش آبی” اثر #بلا_بارتوک “گویِسکاس” اثر #انریکه_گرانادوس اپرای “بلبل” اثر #ایگور_استراوینسکی “پورگی و بس” اثر #جرج_گرشوین اپرتای “کاندید” اثر #لئونارد_برنستاین و …

در آخر باید گفت تا زمانی که داستانی برای گفتن و ایده ی جدیدی برای مطرح کردن وجود داشته باشد، هنر اپرا به شکوفایی خود ادامه خواهد داد و همواره روشی برای بیان عشق، درد و رنج و حقیقت زندگی انسان خواهد بود.

“ترجمه شده توسط آموزشگاه موسیقی پارت”

مشاهده ویدیو ها و دانلود نمونه های اپرای معاصر در کانال تگرام آموزشگاه موسیقی پارت

Source: sfopera-musicwithease-wikipedia-کتاب هیاهوی زمان
@partmusicschool